Mik azok az RTK rendszerek és mire használhatjuk őket?

A precíz és pontos munkavégzés az ipari drónok egyik legnagyobb előnye. Azonban számos olyan művelet van, mely során a körülmények jelentősen megnehezítik a pilóták dolgát. A beltéri gyártósorok felmérése, a nehezen megközelíthető területek permetezése, és a pontos 3D modellek készítése mind olyan feladatok mely során szükségünk lehet az RTK rendszerek által biztosított centiméteres pontosságra.

Az RTK rendszerek működési elve

Az RTK egy speciális helymeghatározási technika, amely pontosabbá teszi a hagyományos megoldásokat. Egy RTK modullal felszerelt drón a műholdakon túl földi állomásokkal is kapcsolatot létesít, így, az eszköz egyszerre több stabil pontot is érzékel ezért sokkal pontosabban képes meghatározni a saját helyzetét. A földi állomások bevonásával a pozíciótartás is pontosabbá válik, ami különösen hasznos nagykiterjedésű területek elemzésekor. Az RTK rendszerek tehát olyan technológiai megoldások, mely során a hagyományos műholdas helymeghatározást legalább két jeladóval bővítik, melyből egyik a drónban, míg a másik egy földi eszközben helyezkedik el.

Hogyan csatlakozhatunk földi állomásokhoz?

Amikor RTK rendszerekkel kompatibilis földi állomást keresünk két opció közül választhatunk. Számos gyártó kínál olyan mobil jeladókat, melyeket megvásárolhatunk és bárhol használhatunk. Így engedélyek kérvények és költségek nélkül akkor és ott válthatunk centiméteres pontosságú repülésre ahol csak szeretnénk. A függetlenség és nagymértékű mobilitás mellet ennek a megoldásnak is vannak hátrányai, hiszen egy földi állomás beszerzése jelentős költségekkel járhat, és bizonyos időközönként a karbantartásért is fizetni kell. Éppen ezért azoknak ajánljuk a mobil állomás vásárlását akiknek rendszeresen szükségük van az RTK által nyújtott pontosságra, vagy gyakran dolgoznak kieső, jeladóktól távoli területeken.

Számos feladat elvégzéséhez, csak ritkán szükséges a centiméter pontos repülés. Ilyen esetben az előre telepített adótornyok használata a legköltséghatékonyabb választás. Így csak a jeladó használatáért kell fizetnünk és cserébe szállítás előkészítés és karbantartás nélkül élvezhetjük az RTK előnyeit. Az adótornyok használata egyedül akkor jelenthet problémát ha nagyon kieső, jeladóktól távoli helyeken szeretnénk dolgozni, a modern számítástechnikai találmányoknak köszönhetően azonban már erre is van megoldás.

A hálózati RTK egy olyan rendszert hoz létre, melynek segítségével bárhol kihasználhatjuk az RTK előnyeit anélkül, hogy egy mobil állomást vinnénk magunkkal. Számos messze található jeladó egy virtuális állomássá alakul, amely pontosan úgy viselkedik, mintha közvetlenül egy adótorony mellett állnánk. Így a legtávolabbi területeken végzett felmérések is pontosak és precízek maradnak.

RTK kompatibilis eszközök

Az RTK rendszerek nyújtotta előnyök kivétel nélkül kamatoztathatóak az ipari drónok összes felhasználási területén, csak a megfelelő eszközt kell kiválasztanunk. A legújabb eszközök között számos RTK modullal felszerelt drón található, de ezek közül is kiemelkedik a Yuneec H520E. Az Alpha Drones által is forgalmazott ipari drón a világ egyik legpontosabb RTK moduljával van felszerelve, így ideális választás a precizitást igénylő feladatokhoz.