Amikor a drónokról beszélgetünk, a műszaki fejlődés jut elsőként eszünkbe. Mindegy, hogy RGB kamerával, hőkamerával, multispektrális kamerával, LIDAR-ral szerelt, vagy a mezőgazdaságban használatos permetező drónról beszélünk, mindegyik olyan eszköz a kezünkben, ami eddig nem volt elérhető, most mégis széles körben használják. És ezek fejlődését figyelve nem évtizedekről beszélünk. Jöttek a drónok, berepültek a látóterünkbe, most pedig együtt megyünk kirándulni.

A technológiai fejlődés és az innováció formálja a modernkori ember napi rutinját. Reggeli mellett a legfrissebb és legfontosabb híreket böngésszük. Délelőtt a befektetéseinket befolyásoló hírekről kapunk azonnali információt, és élőben követjük részvényeink értékének változását. Délben az ebéd elfogyasztásához folytatjuk a sorozatunkat a tabletünkön, amit tegnap este a tévénken kezdtünk el nézni. Délután megrendeljük az esti vacsorát, és applikáción keresztül küldünk egy csokor virágot életünk szerelmének, miközben leellenőrizzük, hogy gyermekünk milyen jegyet kapott éppen matematikából. Hazafelé úton beállítjuk a lakás hőmérsékletét, hogy mire hazaérünk pontosan kellemes 22 fok fogadjon. Beállunk elektromos autónkkal a garázsba, ahol egy okos töltő segítségével feltöltjük napelemekkel előállított árammal az autónk akkumulátorát. 

Itt nem beszélünk másról, mint a civilizált ember technológiájának felhasználásáról a mindennapjaink során. Valaki kitalálta, valaki üzletet épített rá, mi pedig rutinszerűen használjuk nap mint nap kényelmünk, hatékonyságunk, vagy környezetünk érdekében. 

A drónok pedig ékes példái mind a technológiai fejlődés, mind pedig a kényelem, hatékonyság és környezetvédelem témakörének. Mindannyian azért dolgozunk, hogy a jövő generációinak jobb legyen. Hogy megóvjuk a környezetünket, hogy jobbá tegyük a vliágot, amiben élünk. Minden lépésünk az előrehaladást segíti. Azt a munkával töltött időt, amit eddig körülményesen végeztünk, hatékonnyá varázsolhatunk, és a felszabadult fölös energiáinkat új projektekre fordíthatjuk.

Ma már nem csak katonai és ipari célokra érhetők el, hanem lakossági – hobbi – tevékenységekre is napi szinten használjuk ezeket az eszközöket. Megörökítjük vele életünk legszebb pillanatait egy új perspektívából nézve. 

A mindennapi életünk részét képezik még akkor is, ha nincs saját kis repülő kütyünk. 

3d scanningHiszen az asztalon lévő kenyér abból a búzából készült, amit egy drónon elhelyezett multispektrális kamerával vizsgáltak, és kevesebb vegyszert használva, csupán azokat a foltokat permetezték – a pilóta nélküli légijárművel -, ami feltétlenül szükséges a kórokozók, vagy kártevők leküzdéséhez. Ezzel környezetünket kímélve, és a kenyér árát csökkentve érezhetjük saját bőrünkön a drón munkáját. 

A hozzánk közel eső iparterület építésekor drónt használtak a munkafolyamatok ellenőrzésére. Az azonnal kézhez kapott adatok – legyenek azok fotók, videók, ortomozaikok, mérési adatok – lehetőséget biztosítottak a kivitelező számára, hogy optimális döntést hozzon, ezáltal csökkentve a beruházás költségét, ezzel kevésbé magasra emelve a későbbi bérlők bérleti díját. Ez a bérlő cég eredményét javította, aminek köszönhetően magasabb munkabéreket tudtak adni a dolgozóiknak. 

A városban lévő épületek felújítását egy drónos felvételezés és az adatokból generált pontos mérés előzte meg, a tervezés kisebb költséget emésztett fel és a kivitelezés a tervezettnél hamarabb indulhatott meg, ezáltal a város lakói hamarabb és olcsóbban élvezhették a közintézmények vagy az épületekben helyet foglaló cégek szolgáltatásait. 

Hőkamerás drónnal kerestetjük elveszett házi kedvencünket, aki boldogan csahol visszatérve a gazdihoz. Vadászaink hőkamerával derítik fel a vadak pozícióját, becslik meg a vadlétszámot. Hőkamerával vizsgáljuk épületeink energetikáját, és hatékonyan, pénztárcabarát módon döntünk a felújításról. 

hőkamerás termográfiai vizsgálat családi ház alphadronesA rend éber őrei magasan repülve, nagy területet vizsgálva szűrik ki a szabálytalankodókat biztonságosabbá téve a gyermekeit óvodából, iskolából hazafuvarózó anyataxi útját. 

Az esti meccsnézést is támogatják a drónok, hiszen az adótornyok műszaki vizsgálata sokkal gyorsabban és hatékonyabban történik a segítségükkel. A tervezett karbantartás nem okoz annyi kellemetlenséget, mint egy hirtelen meghibásodás elhárítása. 

A cégünket védő biztonsági őrök is hatékonyabban tudnak dolgozni, ha hőkamerával gyakrabban repülik körbe a telephelyünket, és gyorsabban észreveszik a rosszindulatú betolakodókat. 

Az emberi faj egy hihetetlen létforma, aki az őt körülvevő anyagokból bármit képes megalkotni, mindez csak idő kérdése. Addig is, amíg a drónok története tovább kerekedik, válasszunk a feladatainkhoz megfelelő eszközöket. Mert célszerszám nélkül nem lehetetlen szerelni, csak sokkal nehezebb és időigényesebb. 

Kövess minket FACEBOOK oldalunkon