A magasból minden területet képesek vagyunk jobban megismerni. Gondoljunk bele, hogy a hadvezérek is valamilyen magaslati ponton álltak, hogy megfelelő utasításokat adjanak a katonáknak, egy labirintus végpontja is tisztán látszik, ha a magasból szemléljük és az űrből is pillanatok alatt a pontos képet kapunk a föld különböző pontjairól a műholdak segítségével. A mezőgazdaságban is ekkora segítséget jelentenek a drónok a földmérésnél és a telekhatárok pontos meghatározásnál. Akár építkezni akarunk vagy eladni telkünket a drónnal történő földmérés biztosan a leghatékonyabb megoldás.

Milyen előnye van a drónnal történő felmérésnek a hagyományossal szemben?

Régebben, ha az ember a földje állapotáról szeretett volna több adatot megtudni földmérővel kellett felméretni a területet. Gondoljunk bele, ehhez több emberre és nem kevés időre van szükség, és még így sem volt biztos, hogy mindent sikerült felfedeznünk rajta. A drónnal történő felmérés legnagyobb előnye, hogy rengeteg időt takaríthatunk meg vele. Percek alatt képesek vagyunk nagy kiterjedésű területek felmérésére, sőt a rajta elhelyezkedő objektumokat is fel tudjuk térképezni.  Addig a földről történő mérés több időt vesz igénybe, arról nem is beszélve, hogy vannak különösen nehezen megközelíthető területek. Ezek a nehezen megközelíthető például belvizes területek sem jelentenek problémát drónnal.  5 cm alatti abszolút pontossággal vagyunk képesek általa területek pontos meghatározására, mely a geodézia követelményeinek is megfelel. Fontos, hogy a mérések földmérő által is akkreditáltak legyenek és lehetőleg válasszunk olyan szolgáltatót, aki SHAPE fájlt is, amit a későbbiekben is használhatunk precíziós elemzésekre.

Mire is hasznosítható egy drónos földmérés?

Elsősorban pályázati anyagok összeállításában jelent gyors és megbízható megoldást, ezen belül is az ÖKO és AKG pályázatokhoz, ahol a nagyon pontos mérési jegyzőkönyvre van szükségük a pályázó gazdáknak. A pályázatok mellett megoldást jelenthet a drónnal történő földmérés a területvisszavételeknél vagy az osztatlan közös tulajdonos kimérésénél. Az elkészült anyagok előnye, hogy későbbi munkálatok során is tudjuk őket alkalmazni, akár multispektrális felméréseknél, gazdasági épületek tervezésénél, átművelések ellenőrzésénél vagy bármilyen infrastrukturális fejlesztésnél.

Hogyan is zajlik a földmérés folyamata?

A megrendelő elsőként ismerteti igényeit, amely alapján a szolgáltató meghatározza a szükséges méréseket, majd megigénylik a méréshez szükséges dokumentumokat, kérelmeket. Ezután következik maga a mérés és az ortofotók elkészítése, minden a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Az ortofotók készítése a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a drón sok kis képet készít függőleges irányban, majd egy szoftver ezt néhány óra alatt részletes képpé alakítja. Utolsó lépésként egy hivatásos földmérő elkészíti a földmérési jegyzőkönyvet és a SHAPE fájlt, a megrendelő minden dokumentumot felhasználásra készen kap. 

Ha kérdésed van a földméréssel kapcsolatban vagy tanácsra lenne szükséged, keresd bátran szakértőinket! Csapatunk nagy múlttal és tapasztalattal rendelkezik és minden drónozást érintő kérdés esetén állunk rendelkezésedre!