Az ipari drónok szerepe az információ alapú építőiparban

Egy jól megtervezett és folyamatosan ellenőrzött építőipari projekt, gyorsabb és költséghatékonyabb lehet a hagyományos, információ hiányban szenvedő folyamatokhoz képest. A szükséges adatok összegyűjtésére számos módszer áll rendelkezésünkre, melyek közül a leghatékonyabb véleményünk szerint az ipari drónok használata. Bizonyítás képpen összeszedtük a speciális eszközök leggyakoribb felhasználási területeit és legnagyobb előnyeit a hagyományos megoldásokhoz képest

 

 

Percek alatt a levegőben

A hagyományos építőipari megoldások sajátossága, hogy a különböző mérő és megfigyelő eszközök felállítása és kezelése rendkívül időigényes. Ezzel ellentétben a könnyen szállítható ipari drónok összeszerelése és kalibrálása csak pár percet vesz igénybe és a felszerelt payloadokat is gyorsan cserélhetjük így rövid idő alatt akár több feladatot is elláthatunk. A modularitáson túl a könnyű kezelés és a mobilitás is az eszközök előnyei közé tratozik, hiszen centiméter pontosságú felméréseket végezhetünk kül- és beltéren egyaránt, és a nehezen megközelíthető és leárnyékolt területek feltérképezése sem jelent akadályt. 

Területmérés

Minden építőipari projekt alapja a felmérés és tervezés. Az ipari drónok segítségével centiméteres pontosságú terület, kerület és térfogat számításokat végezhetsz. Hasonló pontosságú felméréseket hagyományos eszközökkel is készíthetünk, azonban a drónok igazi előnye a gyors munkavégzésben rejlik. Míg a különböző földmérő eszközökkel több embert és jelentős energia illetve időbefektetést igényel egy számítás elvégzése addig a magasból elég csak egy-két képet készítenünk amelyekből utólag az elemző szoftverek segítségével bármilyen adatot kiszámolhatunk. Az ipari drónok a kivitelezés közben is megkönnyíthetik a szakemberek dolgát, hiszen könnyen nyomon követhetik a folyamatokat és időben észlelhetik a tervtől való legapróbb eltéréseket is.

 

Drónos 3D modellezés

A 3D modellek létrehozásának két elterjedt módja van. Egy speciális lézeres Lidar szenzor segítségével készíthetünk részletes pontfelhőt majd 3D modellt a kijelölt objektumról, vagy minden irányból körbe-fényképezhetjük  a lemodellezni kívánt tárgyat. A képeket utólag egy speciális szoftver segítségével alakíthatjuk 3D modelleké. Mindkét megoldás rendkívüli mobiliást és pontosságot eredményez különösen az olyan nagy kiterjedésű objektumok esetén mint az épületek. Az ipari drónokon kívül a nagyméretű állványok felépítése szinte az egyetlen módja a szükséges felvételek elkészítésének. A drónok nem csak könnyebben szállíthatóak és költséghatékonyabbak a hagyományos állványrendszereknél, de jelentősen gyorsabban is dolgoznak és kezelésükhöz elég egyetlen szakértő. A 3D modellezés az építőipar egy olyan területe ahol az ipari drónok minden tekintetben hatékonyabban és olcsóbban dolgoznak a hagyományos megoldásoknál.

Hőtérkép készítés

A felújítások és szigetelési munkák során elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük az épület energetikai állapotát és feltérképezzük a hővesztési pontokat és hőhidakat. A bárki számára elérhető nagyfelbontású hőkamerákkal ezt könnyen megtehetjük. Azonban a nagy kiterjedésű épületeknél a földről készített képek pontatlanok. Ahhoz hogy a vizsgált objektum egészéről részletes képeket kapjuk valamilyen hordozóra lesz szükségünk. Könnyű kezelésüknek, rendkívüli mobilitásuknak és pontosságuknak köszönhetően ebben az esetben is az ipari drónok jelentik az ideális választást. A drónokkal 360 fokos feltérképezést készíthetünk, amelyen minden hővesztési pont könnyen azonosítható.