3D szkennelés mobilkészülékkel? A Pix4Dcatch segítségével rendkívül részletes 3D modelleket készíthetsz, megmutatjuk hogyan!

Megfelelő hardver

A hardvert illetően használhatunk iPad Pro 11 2020, iPhone 12 Pro and iPhone 12 Pro Max készülékeket. Ezek a modellek rendelkeznek beépített LiDAR– szkennerrel, ami biztosítja a kívánt terület megfelelő lefedését, úgy, hogy segít a Pix4Dcatch alkalmazásnak felismerni, ha egyes területeket újra kell szkennelni.

A Pix4Dcatch olyan Android-eszközökön (9-es vagy magasabb verzió) is elérhető, amelyek ToF (Time of Flight) érzékelővel rendelkeznek. Ezek az érzékelők mélységtérképeket készítenek, amelyek a LiDAR-hoz hasonló 3D modellek előállítására alkalmasak. A LiDAR és a fotogrammetriai adatok együttes beépítése elősegíti az adatok pontosságát.

Gondos adatgyűjtés

Amikor a Pix4Dcatch-et használjuk, a legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha körbejárja az objektumot és különböző szögekből alaposan átvizsgáljuk azt. Ez nagyobb képátfedést tesz lehetővé, ami jó eredményeket ad a feldolgozás során. A lassú mozgás is fontos – az alkalmazásnak van egy értesítője az iOS-eszközökön, amely segít ebben. A teljes adatgyűjtés alapvetően meglehetősen gyors tud lenni, éppen ezért nem érdemes kapkodni, hiszen az csak problémákat okozhat később. A legjobb, ha még a terepen szánunk rá néhány pillanatot, így elkerülhetjük, hogy a feldolgozás után problémákba ütközzünk.

Ha a szkennelni kívánt objektum kicsi, vagy a földön van, akkor közelről vagy alacsonyan kell a szkennelést végezni. Ezen kívül, mivel az adatgyűjtés a felhasználó mozgása közben történik, a legjobb, ha az adatgyűjtő eszközt két kézzel tartjuk, ezzel elősegítve, hogy stabilan maradjon.

Az adatok megfelelő módon történő gyűjtése hozzájárul, hogy az egész folyamat gördülékenyebbé váljon, és jobb végeredményt adjon. Éppen ezért gondosan járjuk körbe a témát, ahol csak lehet, menjünk közel hozzá, és lassan, egyenletesen mozogjunk. Ügyeljünk a környezetünkre is – ne merüljünk el annyira az adatgyűjtésben, hogy valakinek az útjába kerüljünk vagy megbotoljunk.

A Pix4Dcatch segítségével gyűjtött adatok feldolgozása

A feldolgozáshoz a Pix4Dcloudot vagy a Pix4Dmapper-t használhatjuk. 

Ezt egy gyakorló projekt keretein belül szemléltetjük. Ebben az esetben az adatgyűjtés nagyjából 3 percet vett igénybe. Ezután a telefon mobil hotspotját használva az adatokat továbbítottásra kerültek a Pix4Dcloudba. A feldolgozás mindössze 20 percet vett igénybe és a projekt készen állt a használatra. Az eredmény egy éles, tiszta modell lett.

A Pix4Dmapper-en történő újrafeldolgozással jobban kontrollálhatjuk az adatokat, és így még jobb eredményeket érhetünk el.

A mobil 3D szkennelés lehetséges hibái

A legnagyobb alaposság ellenére is előfordulhat, hogy akadályokba ütközünk . Ilyen akadály például az, hogy az iPad vagy iPhone GPS-e esetenként meglehetősen pontatlan lehet. Vannak esetek, amikor pontos, és vannak, amikor több tíz méterrel téved. Ez problémát jelenthet, ha a felhasználóknak pontosan georeferált modellre van szükségük, ezért segít, ha a képfelvétel előtt a készülék GPS-szolgáltatását kalibrálják. Alternatív megoldásként a viDoc RTK csíptetővel 5 centiméteres pontosságú geolokációhoz juthatunk.

A Pix4Dcloud jelentésében a kamerák által felvett útvonal áttekintése segíthet azonosítani, hogy mely modellek sikerültek jobban. A legjobb eredményeket akkor kaphatjuk, ha mi magunk is mozgunk térben az objektum körül, nem pedig csak a készüléket mozgatjuk. Ez segít abban, hogy  részletgazdagabb képek készüljenek és csökkentsük a holtterek számát. Az iPad vagy iPhone áthelyezésekor a képfelvételi folyamat szüneteltethető, ami jobb képlefedettséget és jobb modelleket eredményez.

Mi lesz a PIX4Dcatch jövője?

A PIX4Dcatch alkalmazás a részletességet és a betekintést új szintre emeli, amely számos iparág számára hasznos lehet. Ez magában foglalja a kisebb méretű modelleket, például kényes leletek felmérését, a nagyobb projekteket, mint például az építkezéseken végzett munkát, valamint az árkok és új épületek modellezését.

A PIX4Dcatch kompatibilis a viDoc RTK csíptetővel, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felmérési pontosságú, geolokalizált 3D modelleket kapjanak egy iPhone vagy iPad készülékről. Ez lehetőséget kínál a földmérőknek arra, hogy mobil eszközüket egy teljesen funkcionális, hordozható 3D szkennerré alakítsák, amely LiDAR érzékelőket és RTK pozicionálást egyaránt használ a pontosság biztosítása érdekében. Ez a következő lépés a földmérés és a térképezés minden eddiginél egyszerűbbé tételében, közvetlenül a zsebünkből.