Az Agrár-Környezetgazdálkodási támogatás, röviden AKG egy olyan pályázat, melynek várhatóan 23.000 nyertese három éven keresztül fog folyamatos támogatást kapni akár hektáronként 400.000 forintnyi értékben. A pályázat kiemelt céljai között szerepel a madár és erózióvédelem, de lehetőséget biztosít az aszály és belvíz által súlytott területek tulajdonosainak is. A 2021 október 15 és november 15 között leadható pályázat részletes kiírásást a  palyazat.gov.hu és a nak.hu oldalain érhetik az érdeklődök.

Hogyan kapcsolódnak az ipari drónok a pályázathoz?

A pályázat sikeres leadásához a jelentkezőknek csatolniuk kell a támogatásba bevonható területek töréspontjainak EOV koordinátáit, valamint a pontszámos területszámítási vázrajzát. Míg az EOV koordináták a beadófelületen alfanumerikusan is megadhatóak, a területszámítási vázrajzot csak a földmérésekhez gyakran használt shape fájl formátumban tölthetjük fel. A pályázat beadásához nélkülözhetetlen tehát egy pontos földmérés elvégzése, aminek az eredményeit shape fájlként bármikor elérhetjük és megoszthatjuk.

Ennek a felmérésnek az elkészítése során használhatjuk ki az ipari drónokban rejlő lehetőségeket. A magasból percek alatt centiméteres pontosságú felméréseket készíteni nagy kiterjedésű területekről is. A különleges megközelítési módnak köszönhetően a legnehezebben elérhető területeket is gyorsan és taposási kár nélkül tudjuk rögzíteni a könnyen kezelhető nagyfelbontású kamerákkal. Az elkészült felmérést természetesen nem csak a pályázati anyag összeállításához használhatjuk, rövid elemzések elvégzése után segít az átműveléses területek ellenőrzésében, a szaporítóanyag szükséglet felmérésében, az öntöző rendszerek és a hatékony munkafolyamatok megtervezésében.

Hogyan készíts drónos felmérést?

A forradalmian új technológia egyetlen valós hátránya, hogy a hazai gazdaságok zöme még nem rendelkezik sem eszközökkel, sem a szükséges tudással a felmérések elvégzéséhez. Az Alpha Drones csapata azonban erre is talált megoldást, hiszen szolgáltatásaink igénybevételével szakértőink az ország bármely pontján elkészítik a szükséges fájlokat. Így a mérési jegyzőkönyv összeállításához szükséges összes adatot gyorsan és hatékonyan megszerezheted.

Ha az Agrár-Környezetgazdálkodási támogatás és a drónos földmérés felkeltette az érdeklődésedet, vagy bármilyen kérdésed lenne az ipari drónokkal kapcsolatban, keress minket bizalommal!